Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 21 » Президент ПФЛ Сергій Макаров вважає, що у «Ниви-В» хороші шанси отримати професіональний статус
09:03
Президент ПФЛ Сергій Макаров вважає, що у «Ниви-В» хороші шанси отримати професіональний статус

В ексклюзивному інтерв'ю інформаційному партнеру ПФЛ сайту sportarena.com президент Ліги Сергій Макаров розповів про атестацію потенційних новачків чемпіонату України, стан боржників і проблемних клубів, новий формат УПЛ та можливі варіанти проведення турнірів ПФЛ.

 

Потенційні новачки

- Хороші шанси отримати професіональний статус мають шість-сім клубів. ФСК «Львів» і «Агробізнес» (Ромни) зійшли з дистанції. Є клуби, що з різних причин знизили активність у проходженні процедури атестації. Краще інших у цьому складному процесі проявляють себе «Рух» (Винники, Львівської області), «Балкани» (с. Зоря, Саратського району, Одеської області), «Жемчужина» (Одеса), «Россо-Неро» (Запоріжжя), «Нива-В» (Вінниця), «Поділля» (Хмельницький) та «Кривбас» (Кривий Ріг). Подібний стан справ співпадає з нашим баченням: ми не женемося за кількістю, але розраховуємо на те, що процедуру успішно пройдуть як мінімум шість-вісім з 14 потенційних новачків. Саме для такого якісного відбору в ФФУ і впроваджено процедуру атестації.

 

Приклад «Вересу»

– Ми можемо назвати позитивним приклад рівненського «Вересу» – клуб розвивається, відмінно працює з глядачами, робить кроки з реконструкції стадіону. Звичайно, ми знаємо ситуацію, що клуб оминув звичну процедуру отримання статусу професіонального клубу, створивши прецедент, який ставить під питання необхідність і корисність самої процедури атестації. Де гарантія, що наступний клуб, який пройшов за такою ж схемою, не виявиться негативним прикладом?

 

Чутки зі ЗМІ

– У пресі називалися луцьке «Торпедо» і новий клуб з Ужгорода, які планують стати наступниками «Волині» і «Говерли»? Давайте краще говорити про таких новачків як про клуби, які прагнуть утримати цілі області або великі міста на серйозному всеукраїнському рівні. Клуби можуть бути пов'язані між собою на рівні власників або основних інвесторів, але вони існують паралельно, це різні юридичні особи, які грають у турнірах різного рівня. ФК "Торпедо" (Луцьк) вже подав заявку на участь у аматорському чемпіонаті України. І якщо «Волинь» не впорається з труднощами, і з якихось причин припинить виступи в УПЛ, то клуб «Торпедо», увійшовши в другу лігу, збереже область на мапі професіонального футболу.

 

Новий формат УПЛ

– Клуби УПЛ обговорили всі нюанси і ухвалили своє рішення. Коли ми брали участь у робочій групі як представники ПФЛ, то більше цікавилися форматом в рамках взаємодії чемпіонату Прем'єр-ліги та першої ліги. Нас почули, наші пропозиції – розглянуто. Теоретично такий формат УПЛ цікавий, але про нього ще не можна говорити як про факт. Адже до підбиття підсумків процедури атестації є ймовірність, що критеріями Прем'єр-ліги відповідатимуть більш як 12 клубів.

Стосовно наших пропозицій, то всі одностайно підтримали необхідність дотримання спортивного принципу. Обмін між лігами буде збережено, за підсумками сезону 2015/16 УПЛ поповнить як мінімум один клуб першої ліги, Прем'єр-ліга не перетвориться на закритий клуб.

Не погодилися клуби УПЛ з нашою пропозицією з приводу плей-офф між Прем'єр-лігою та першою лігою. Дійсно, зважаючи на скорочення УПЛ розширювати зону вильоту може бути недоречно. До того ж, з уведенням нового формату збільшиться кількість турів, і в кінці сезону непросто буде знайти «вікно» для додаткових матчів. Приємно, що клуби УПЛ підтримали нашу ідею з розширення зони обміну: замість «1 на 1» зробити «2 на 2». Це нас на даний момент задовольняє. А про плей-офф поговоримо, коли УПЛ повернеться до формату за участю 16-ти команд.

 

Можливі зміни

– Стосовно формату проведення першої та другої ліг із наступного сезону, то все залежить від кількості учасників. У першій лізі виходитимемо на звичний і визнаний прийнятним формат 16 команд у два кола. А от щодо другої ліги, то тут можливі різні варіанти, які залежать і від кількості учасників, і від побажань клубів. Наша мета залишається незмінною: перехід до формату з територіальним поділом другої ліги. Якщо учасників другої ліги буде більше 20-ти - виноситимемо на обговорення варіант з двома групами.

 

Борги перед ПФЛ

– На щастя, ми починаємо забувати про проблему боргів і спокійно входимо до весняної частини змагань без фінансових проблем. Як ви пам'ятаєте, ПФЛ вдалося значно знизити заявочний внесок. Вдячні керівництву ФФУ за те, що почули наші логічні доводи і ухвалили рішення про те, щоб клубам не доводилося платити за роботу арбітрів. У результаті Комітет арбітрів ФФУ став по-справжньому незалежним від ПФЛ і наших клубів, клуби відчули полегшення у фінансовому плані і ще восени заплатили заявочні внески.

 

Проблемні клуби

– Економічна криза нікого не оминула, і складно прогнозувати, наскільки глибокою є ця тенденція. Єдиний клуб, участь якого у весняній частині сезону викликає побоювання – тернопільська «Нива». Молоді гравці під керівництвом головного тренера Петра Бадло працюють, проводять збори. При цьому багато з них отримали статус вільних агентів, а дозаявляти новачків клуб не може через попередні борги перед футболістом Олександром Мдинарадзе. Цей факт разом із невиїздом на матч першого кола проти «Геліосу» викликає серйозну заклопотаність щодо участі «Ниви» в чемпіонаті. Проте, документів про зняття клубу зі змагань до ПФЛ не надходило, і ми продовжуємо вірити, що найближчий матч «Ниви» – тернопільське дербі – відбудеться.

 

Співпраця з ФФУ

– Безумовно, існує і взаєморозуміння, і конструктивна співпраця з ФФУ. Ми підтримуємо партнерські і, навіть, дружні стосунки. Ми вдячні Андрію Павелку і керівникам ФФУ за можливість бути почутими, обговорити і вирішити будь-які проблеми. Вітаємо прагнення ФФУ розробити Стратегію-2020, думаю, що цей документ і Стратегія розвитку ПФЛ гармонійно доповнять один одного. А обрання Володимира Генінсона на пост президента УПЛ розглядаємо як можливість вивести нашу співпрацю з Прем'єр-лігою на такий же високий рівень.

 

Договірні матчі

- Наше різко негативне ставлення до проблеми «договірняків» не змінилося. Ми не припиняємо боротьбу і знайомимо клуби з нововведеннями в законодавстві. У лютому ПФЛ провела переговори з міжнародною компанією Federbet, яку всі знають як непримиренного борця проти договірних матчів. Ми отримали пропозиції від керівника, Франческо Баранки, які зводяться до моніторингу наших матчів та передачі відповідної інформації компетентним органам, що дозволить підняти рівень протидії нечесній грі. Восени була інформація про матч «Нафтовик-Укрнафта» – МФК «Миколаїв». Під час зимового антракту новини в цьому плані відсутні. Перед початком весняної частини змагань ми ще раз хочемо застерегти всіх від участі в матчах з фіксованими результатами. А ті, хто володіє будь-якою інформацією щодо потенційних нечесних зустрічей, можуть звернутися на гарячі лінії УЄФА, ФФУ, ПФЛ.

 

Трансляції матчів

– Ми плануємо повернути першу лігу на телевізійні екрани. Трансляція – це продукт, в якому важлива кожна дрібниця. Важливо отримати високу якість картинки, але для цього потрібен потужний спонсор, якого залучити зараз складно, адже рекламний ринок переживає спад. Телетрансляції є найсильнішим аргументом у переговорах зі спонсорами, і мають великий потенціал для повернення інвестицій. Наші партнери – оператори рекламного ринку – дають позитивні прогнози зростання, очікуючи розширення рекламних витрат. Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку, і дає шанс на втілення нашого проекту в життя.

 

Новий офіційний сайт ПФЛ

– Активно працюємо над створенням нового сайту ПФЛ. Головною метою редизайну нашого офіційного сайту я ставлю є вихід на новий рівень спілкування з користувачем. Це новий етап у житті нашої організації, новий сайт дозволить поліпшити комфорт для відвідувачів, додасть функціоналу та створить додаткові можливості, яких раніше бракувало. У весняній частині сезону ми плануємо поки тестувати нову версію офіційного сайту, і повноцінно стартувати з нового сезону. До речі, приємно, що і наші клуби все більше втягують фанатів у своє життя і розглядають соцмережі як ефективний майданчик для спілкування. Під час міжсезоння вони більше розповідають про історичні факти, надають пізнавальну інформацію.

 

Зимове міжсезоння

– Приємно, що навчально-тренувальний процес наших клубів проходив згідно з наміченими планами і вийшов багатим на події, зимові турніри, цікаві спаринги з суперниками з вищих дивізіонів (причому, навіть зарубіжних). Дехто під час зимової паузи виїжджав на збори, а ті, хто впевнено стоїть на ногах, навіть вилітали за кордон. У будь-якому випадку, бойовий настрій клубів дає надію на те, що весна подарує серйозну турнірну інтригу і порадує великою кількістю цікавих матчів і красивих голів.

 

 

Переглядів: 258
1 Роман Вінничанин 29  
0
Дай Боже, щоб усі ті аматорські команди, які заявили про наміри грати у 2 лізі - зрештою в ній і стартували успішно пройшовши процедуру атестації та виконавши усі інші організаційні вимоги, тим цікавішим був би турнір у 2 лізі, але на жаль як показує практика минулих років лише одиниці з тих, що планували все ж стартують у професійному футболі.

Ім`я *:
Email *:
Код *: