Зазвичай мова про стан здоров’я заходить лише тоді, коли він незадовільний, але це не зовсім правильно, бо для того, аби весь час підтримувати себе в тонусі, варто відшліфувати індивідуальний режим дня. Основними рецептами здорового харчування та способу життя в цілому ділиться майстер спорту України, доцент кафедри фізичного виховання Вінницького державного педагогічного університету Борис Максимчук.
Уже від початку свого свідомого життя він почав сприймати здорове харчування як запоруку міцності, сили та навіть психологічного стану людини. І говорить, що їсти можна все, але перед цим обов’язково перекусити «Сезонним» салатом, який сприяє розчепленню вуглеводів, жирів та мінералів і тим самим забезпечує правильне й полегшене функціонування шлунку. Про таку методику дізнався сам, ще як був студентом Вінницького технічного коледжу і відразу привив таку звичку батькам, згодом і власній родині. Борис Максимчук говорить, що тепер прибічником здорової їжі стала і його дружина Ірина, яка навіть й перевершили його кулінарні здібності: «Зараз я зовсім мало готую, лише замовляю» - з гумором говорить викладач.
У родині спортсмена виховується троє дітей, які безсумнівно пов’язали свої будні із спортом та різними видами діяльності, яка за словами Бориса Анатолійовича, неодмінно принесе користь у їхньому майбутньому. Найстарша донька, Ангеліна, займається акробатикою, танцями контемп, малюванням, музикою і відвідує школу іноземних мов «Флеш», Максим займається плаванням і боротьбою, але найцікавіше те, що тренером хлопця є не батько, який свого часу здобув титул Заслужений тренер України (2011). Сам Борис Максимчук пояснює це тим, що таке явище не завжди вітається через надмірну увагу та співчуття до виснажливих навантажень і омріяного результату тоді досягти значно важче. Найменший, семимісячний Макарій, теж займається спортом, хоч і майже несвідомо, але полюбляє поплавати з мамою у басейні, навіть під водою. Всім відомо, що немовлята добре сприймають водне середовище й інтуїтивно знають як варто затримувати дихання.
Для того, аби зміцнити фізичний і психологічний стан Борис Анатолійович пропонує низку порад, але передусім ставить регулярне вживання води. Саме води, бо соки, чаї або кава – то рідини, які вміщають зайву кількість калорій і не мають тих чудодійних речовин, що є у звичайній питній воді. Також дзюдоїст радить більше ходити пішки, бо заняття це потрібне не тільки офісним працівникам, а й спортсменам, що навіть, повертаючись з тренування, мають подолати хоча б однокілометровий марафон: «На ходьбу потрібно витрачати в день близько години, ходити бажано для здоров’я в швидкому темпі». Далі він поєднує, здавалося б, дві різні речі – «Усмішка й осанка», які, на його думку, варті окремої уваги, бо привітним обличчям і гарною ходою ми не лише приваблюємо перехожих, а й зміцнюємо все своє тіло до найменших м’язів.
Для тих, хто прагне схуднути Борис Анатолійович рекомендує декілька напрямів правильного харчування, а саме послідовне, роздільне та так звана «монодієта», бо сам він не є прибічником дієт у звичайному їх розумінні. «Повинен бути вироблений стиль харчування, - пояснює він -, а не тимчасові дієти». Пропонує викладач вживати хоча б раз на день порцію фруктів, грецьких горіхів а от «легкий» салат рекомендує вживати тричі на день. Іноді третій прийом їжі можна замінювати чимось із запропонованого або трав'яним чаєм, це допоможе шлунку розвантажитись та іноді відновити втрачений баланс обміну речовин. А для тих, хто все-таки захотів перейти на «інший бік харчування» і обрати правильний його варіант, Борис Максимчук запропонував рецепти своїх фірмових страв, які допомагають не лише втамувати голод, а й зміцнити здоров’я. «Сезонний» салат:
Інгредієнти:
½ капустини або листя салату,
1 середня морквина,
1 помідор, 1 огірок.
Приготування:
Все варто подрібнити, капусту попередньо нашаткувати й присолити морською сіллю, бо саме вона має понад 60 елементів органічної форми, які сприяють розчепленню їжі. Салат такий заправляють нерафінованою соняшниковою олією.
«Борщ із здорового раціону»:
Інгредієнти на 2 літри води:
½ капустини, картопля, столовий буряк середнього розміру, морква цибулина, квасоля, гриби (залежно від вподобань), сіль\перець за смаком, 1 столовий стакан сироватки.
У підігріту воду додаємо квасолю, буряк, згодом картоплю, цибулю і моркву. Після того як інгредієнти побудуть протягом деякого часу при температурі 90 градусів, виливаємо сироватку, викладаємо гриби, капусту. Така страва подається після додаткового випарювання (близько 2 години часу). Суміш не кип’ятиться, але після закінчення приготування закривається ковдрою для того, аби набратися тими вітамінами, які вмістились в овочах. Добре підходить мультиварка для приготування такої страви, через те, що там можна виставляти певну програму. Смачного!
За інформацією: Валентина Білоус
|