Академік, призерів чемпіонатів світу серед майстрів із самбо та дзюдо Борис Максимчук (Вінниця) дає поради для здоров'я.
ЗАГАРТУВАННЯ
Існує два підходи до загартування.
Другий і невірний спосіб. Потрібно знижувати температуру води кожного дня чи тижня на один градус і таким чином поступово привикнеш до низьких температур і станеш загартованим. Воно наче й логічно, але незагартована людина, а нерідко і навіть загартована не дійде до температури при якій організм дійсно почне загартовуватися. Температура 10-15 градусів вже холодна, але не загартовує. Тому більшість людей при такому закалюванні захворіють. Повторюю, так робити не потрібно.
Перший і правильний варіант полягає в загартуванні відразу максимально холодною водою в ополонці або водою з криниці/душу. Щоб не було відразу, а поступово, рекомендується обливатися чи купатися не відразу всім тілом, а розпочати з його частин. Спочатку лише кисті та стопи. Як Ви знаєте, саме там знаходиться максимальна кількість рефлекторних точок, тому загартовуватися буде весь організм. Коли будете готові, збільшуйте область закалювання до колін та локтів. Далі повністю ноги та руки і так далі, поки повністю не будете готові. Але можна і відразу всім тілом, і теж жодної шкоди не буде. Також потрібно регулювати дозування часу. Мінімальне загартовування може бути від 10 секунд, максимальне не рекомендую більше 1 хвилини. Хоча наша «Крижана людина» Андрій Козак звик до більших навантажень.
...
Читати далі »