Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 16 » Срібна вершина вінницьких стрільців
11:29
Срібна вершина вінницьких стрільців

Вінниця вкотре зібрала стрілецький бомонд України та сусідніх країн. У змаганнях, які пройшли у нашому педуніверситеті 10-15 жовтня, взяли участь 23 команди. Вони представляли не лише 15 регіонів України, але й Вірменію та Молдову. Загалом на старт вийшли близько 300 спортсменів.

Урочисте відкриття
На урочистому відкритті були присутні заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк, начальник облспортуправління Сергій Чернявський, голова обласного відділення НОКУ Павло Хникін, віце-президент Федерації кульової стрільби України Олександр Камінський, державний тренер з цього виду спорту Андрій Петросюк, віце-президент Вінницької обласної федерації кульової стрільби Віктор Щерба та інші організатори змагання.
– Кульова стрільба – один із пріоритетних видів спорту в нашій області. В інших видах ви виходите на поєдинок з партнером, а тут суперник – ви самі, – сказав Олександр Крученюк.
– Ці змагання присвячені пам’яті Бориса Мельника. В Мюнхені золотими літерами вибито його ім’я, як призера Олімпійських ігор, – нагадав Андрій Петросюк.      
Гостям запропонували невелику культурну програму. Вона складалася із танцювальних і вокальних номерів.   

Молдова рівняється на Вінницю
У відкритому чемпіонаті України серед молоді взяли участь спортсмени віком до 20 років. А Кубку Поділля боролися всі, незалежно від віку. До нього запросили 20 найсильніших стрільців за підсумками чемпіонату країни, а також всіх іноземців.
З Молдови прибули 11 спортсменів. Лише один дорослий учасник, решта – юнаки та молодь.
– Це майстри спорту, кандидати у майстри. Поїхали всі охочі, бо все за власний кошт. Буваємо на змаганнях у Вінниці регулярно. А стрільці з вашого міста приїздять на відкритий Кубок Кишинева, – каже тренер зі стрільби спортшколи олімпійського резерву столиці сусідньої країни Тетяна Молдован.
За словами гостей, їм дуже подобається те, що у Вінниці можна змагатися не лише з рівними, а й зі стрільцями більш високого класу.
– Це допомагає побачити перспективи розвитку. Бо в Україні рівень кульової стрільби є набагато вищим, ніж у Молдові. У нас немає жодного сучасного тиру, які є у Вінниці. Зокрема, з електронними установками, що підраховують результати, – пояснює Тетяна Молдован.

Від заходу до сходу    
Географія змагань була дуже широкою. Наймолодший учасник Єгор Шмотолоха, 11 років, прибув із Рогатина (Івано-Франківщина). Він є чемпіоном області серед юнаків.
– Кульовою стрільбою із пневматичного пістолета займаюся лише рік. На-рівних змагаюся зі значно старшими хлопцями. Перемагав на турнірах старшокласників. Недарма маю ідеальний зір! Тому тренер і взяв мене на змагання до Вінниці, – каже Єгор Шмотолоха.
Донеччину представляли учасники із Бахмута і Маріуполя, основних стрілецьких центрів регіону. Чемпіонка області, 15-річна Юлія Руденко (Бахмут), раніше неодноразово приїздила до нашого міста. І на змагання з кульової стрільби, і зі спортивної радіопеленгації, якою раніше займалася.
– Не важливо, які у мене конкуренти. Борюся в першу чергу сама з собою, прагну показати кращий результат. У Вінниці подобається краса міста, задовольняють й умови змагання, – каже Юлія Руденко.
Гості не вважають, що в зв’язку із неспокійною ситуацією на Донеччині бажаючих займатися кульовою стрільбою стало більше.
– Юнаки і дівчата полюбляють цей вид спорту, але не в зв’язку із військовими діями. Мої мама і сестра займалися спортивною стрільбою. А я прийняла у них естафету, – прокоментувала Юлія Руденко.        

Чемпіон світу підтвердив клас
На молодіжному чемпіонаті країни вінницька збірна на чолі із заслуженим тренером України, директором обласної школи стрільби Віктором Щербою посіла високе друге місце. Першість здобула авторитетна львівська збірна. На третьому місці – команда Дніпра.
В особистому заліку вінничани виграли низку нагород. Чемпіоном у розділі «рухома мішень» став майстер спорту України Данило Даниленко, який цього року у Кореї виборов золото юніорського чемпіонату світу. Він підтвердив своє звання кращого стрільця країни. У стрільбі з пневматичної гвинтівки (в олімпійській вправі) переможницею виявилася Дар’я Волошина. В стрільбі із пістолета бронзові нагороди здобули Дарина Лєбєдєва і Богдан Кириленко. Друге місце серед 20-и команд в командній вправі (стрільба з гвинтівки) посіли три наші Дар’ї – Козачук, Волошина та Римська.
На Кубку Поділля результати були не менш вагомими. Дарина Лєбєдєва і Богдан Кириленко знову посіли треті місця. Світлана Огер стала віце-чемпіонкою в стрільбі з гвинтівки. А Валентина Гончарова перемогла всіх у стрільбі по рухомій мішені.
В неофіційному командному заліку Кубку Поділля пальму першості (за кількістю медалей) виборола збірна України. Далі – Вірменія та Молдова.  
 
Мрія про Токіо-2020
Майстер спорту міжнародного класу, 23-річна Світлана Огер – багаторазова чемпіонка та рекордсменка України, бронзова призерка юніорського чемпіонату Європи.
– Я полюбила наш вид спорту з дитинства. Займаюся ним вже десять років. Були моменти, коли кидала стрільбу. Мовляв, навіщо вона мені. Але переборювала себе. Бо йду до своєї мрії. Прагну здобути путівку на чемпіонат Європи та ліцензію на Олімпійські ігри-2020, – розповідає дівчина.
За словами Світлани, Кубок Поділля слугував підготовкою до міжнародного турніру у Білостоку (Польщу). Він матиме статус відбору на міжнародні змагання в Мюнхені (Німеччина) і чемпіонат Європи.
Світлана Огер тренується шість разів на тиждень, до чотирьох годин щодня. Дотримується режиму дня, здорового харчування, завжди в доброму гуморі – ось складові успіху.
– Для стрільців важливо психологічно налаштуватися на виступ. Я намагаюся завжди думати про хороше, викреслюю із життя поганих людей. Навіть якщо «б’ють в спину», все одно рухаюся вперед! – продовжує Світлана Огер.          

Дівчата стріляють краще?!
Не секрет, що вінницькі дівчата-стрільці мають кращі досягнення, ніж хлопці.
– Дівчата більш зібрані і наполегливі. Хлопці також можуть готуватися, як треба, але не завжди хочуть. В нашому виді спорту для досягнення результатів має бути велике бажання. Треба ставити перед собою серйозну ціль, тоді й можна розраховувати на успіх, – пояснює Світлана Огер.          
Світлана Огер навчається у магістратурі Вінницького педуніверситету (на факультеті фізичного виховання та спорту).
– Після завершення вишу планую стати професійною спортсменкою. Мене підтримують у Школі вищої спортивної майстерності. А також, як члена основного складу збірної України, – каже вона.     
Світлана тренується у тирі вінницького Палацу дітей та юнацтва. За її словами, там є все необхідне, щоб готуватися до змагань міжнародного рівня. Зокрема, електронні мішені, запас набоїв, стрілецькі костюми тощо.

Олімпійські перспективи
Ніколи в історії незалежної України вінницькі стрільці не брали участі на Олімпіадах. Але немає сумнівів, що це незабаром станеться. Якщо не на Іграх-2020 у Токіо, то на наступних. Так вважає чотириразовий учасник Олімпіад і дворазовий олімпійський призер, голова обласного відділення Національного олімпійського комітету України Павло Хникін.
– Кульова стрільба на Вінниччині постійно прогресує. Збільшується масовість. Покращується матеріально-технічна база виду спорту. Для вінницьких стрільців придбали електронні мішені, сучасну зброю тощо. Недарма у нас проводяться престижні всеукраїнські і міжнародні змагання, – каже він.


Переглядів: 284
Ім`я *:
Email *:
Код *: