Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 11 » Фоторепортаж з тренування команди «Прем’єр-Ниви» 2009-2010 р.н.
08:11
Фоторепортаж з тренування команди «Прем’єр-Ниви» 2009-2010 р.н.

Футбол – найбільш популярний в Україні вид спорту. Ним захоплюються навіть дошколярики. У дворі малюки постійно ганяють м’яча, але чи варто шестирічних записувати до професійного тренера? Щоб з’ясувати це, кореспондент завітав на тренування футболістів 2009 – 2010 р.н. Його спільно проводили тренери спортшколи «Прем’єр-Нива» Андрій Панчук і Олександр Гайдаржи. До речі, далеко не у всіх обласних центрах навчають футболу шестирічок. Це скоріше виняток, ніж правило.

На чверті поля  

Майже півроку з малюками переважно займалися в залі. Вперше після тривалої перерви тренування проходило просто неба, на арені зі штучним покриттям спорткомплексу «Нива». Адже погода, нарешті, дозволила.

Близько 20 юних футболістів тренувалися на чверті стандартного поля. Вони використовували полегшені (дитячі) м’ячі. На початку відбулася традиційна розминка. Діти виконували різноманітні стандартні вправи з м’ячем. І вчилися його вести, оминати фішки. Далі тренери розбили вихованців на трійки. Відпрацьовували ігрову ситуацію: два атакуючі гравці проти захисника. Наприкінці заняття діти грали в міні-футбол: в команді по п’ять польових гравців, один – воротар. Це було неабияке видовище з яскравими емоціями, які малюки ще не навчилися приховувати.

– Юні футболісти грають 7-хвилинні тайми, тому вони не дуже втомлюються. На зміну виходять дві інші команди, і це може повторюватися, – розповів Андрій Панчук.

Зрозуміло, футболістам 6 – 7 років не дають великих навантажень. В першу чергу тренери дбають про розвиток у них координації рухів, спритність, початкові ігрові навички.

Проти «Металіста» і «Карпат»

Команда «Прем’єр-Нива» 2009 – 2010 р.н. брала участь в турнірах зі старшими на рік футболістами. Там вона, за словами  тренерів, «набивала шишки», тобто здобувала важливий досвід.

Після цього нивівські вундеркінди спробували сили у всеукраїнських змаганнях своєї вікової категорії. І стали чемпіонами на турнірах у Луцьку і Вінниці! Але почивати на лаврах, зрозуміло, не варто.  

– У червні в нашому місті відбудеться масовий турнір серед команд 2009 – 2010 р.н. за участі вихованців титулованих клубів – харківського «Металіста», львівських «Карпат» тощо. Тоді й можна буде визначити реальний рівень наших футболістів, – сказав Андрій Панчук.

Олександр Гайдаржи погоджується, що поки зарано оцінювати перспективи найменших футболістів:

– Поки наше завдання – прищепити малечі любов до спорту і, зокрема, футболу. Серед найменших є талановиті гравці. Час покаже, до якого рівня вони дійдуть.  

Фанатіють від футболу

Шестирічний капітан команди «Прем’єр-Нива» 2009 – 2010 р.н. Захар Гетьманов займається футболом вже 2,5 роки.  

– Мій дядько гарно грає у футбол, він мене і навчив цій грі. Найбільше я люблю забивати голи, хоча виконую роль захисника. Щоб не підпускати суперників до воріт, виконую підкати. Мрію стати легендою футболу, як італієць Андреа Пірло, – сказав Захар Гетьманов.   

Мати Захара, Юлія Шипук, згадує, що той ганяє м’яча з двох років. Спочатку грав у дворі, зі значно старшими хлопцями. Вундеркінд любить змагатися проти старших (навіть дорослих) й зараз.

– Я не планую, щоб футбол став його професією. В першу чергу розглядаємо цю гру, як можливість фізично розвинути дитину, – каже Юлія Шипук. – Син відвідує секції плавання, брейк-дансу, віджимається від підлоги і підтягується на турніку. Але футбол для нас – все ж № 1.  

У шестирічного Остапа Петрика вже є 13 медалей і кубок за досягнення в футболі. 

– Футбол мені подобається тому, що це швидка гра, де можна добре побігати. Я – нападник, нерідко забиваю. Бувало, чотири голи за матч, – каже Остап Петрик.  

Ользі Нешик, матері Остапа, подобається атмосфера на заняттях і кваліфікація Олександра Гайдаржи і Андрія Панчука.

– Вони люблять дітей і добре до них ставляться. Поганому тут точно не навчать, – каже Ольга Нешик. – Остап займається танцями, тенісом, але фанатіє від спорту № 1. Після тренування дивиться футбол по телевізору, далі – забиває голи на ігровій приставці.

На тренуваннях безпечніше

Як кажуть тренери, деякі футбольні навички можна розвивати вже з трьох років. Тому на заняття приймають п’ятирічних і навіть ще молодших.

– Якщо маленька дитина любить футбол, вона буде грати будь-де. Тому безпечніше, якщо записати її до фахівців, які будуть контролювати процес. До того ж, щоб зменшити ризик травмування, всі футболісти «Прем’єр-Ниви» користуються щитками, – сказав Олександр Гайдаржи. 

За словами фахівців, для малечі футбол – це в першу чергу загальнофізичний розвиток.

– Ми навчаємо наймолодших гравців простим технічним вправам, фінтам та ігровим комбінаціям. Діти вже намагаються  грати в пас, а не тільки рухаються з м’ячем без підтримки партнерів. Прогрес відчуваємо, і це приємно, – каже Андрій Панчук.  

Згодом гравці та їхні батьки мають зробити вибір – далі займатися професійно чи ні. Такий початковий період триває до 1,5 року. Після цього дітей ділять на основну групу, яка бере участь в змаганнях, і резервну.  

Де займатися?  

У спортшколі «Прем’єр-Нива» набір дітей 2000 – 2010 р.н. (кожен рік окремо) триває впродовж навчального року. Дівчаток допускають до тренувань разом з хлопчиками. Запис за телефонами: 27-75-95, 067-782-49-94 (Андрій Панчук), 096-454-06-80 (Олександр Гайдаржи).  

За матеріалами: vn.20minut.ua

 

 

Переглядів: 356
2 Володимир  
0
ВВАЖАЮ, ЩО РЕПОРТАЖ ТА Й ЖЕ З ФОТОЗНІМКАМИ ПРО ТЕНУВАННЯ МАЛЕЧІ - ЦЕ ЗАЙВЕ. ДОСТАТНЬО ПРО ЇХ ІГРИ ДАВАТИ МАТЕРІАЛ.

1 Роман Вінничанин 29  
0
Яка цікава малеча - нехай займаються футболом, а досвідчений Саша Гайдаржи направить їхню енергію в правильне русло.

Ім`я *:
Email *:
Код *: