Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 7 » "Євро-2016" очима вінничанина
12:17
"Євро-2016" очима вінничанина

 

Голова обласної федерації футболу Ігор Гатауллін побував на матчах нашої збірної у Франції
Чому збірна України провалила чемпіонат Європи, пояснює голова Вінницької обласної федерації футболу Ігор Гатауллін, який побував на всіх поєдинках жовто-синіх у Франції. В інтерв'ю "Місту" він також торкається проблем і досягнень обласного футболу і нашої відродженої команди майстрів другої ліги "Нива-В".

- Ми із великим хвилюванням очікували старту збірної України на "Євро-2016". Фахівці переважно вважали, що вона, як мінімум, спроможна вийти із групи. Всі матчі нашої команди у Франції відвідувала офіційна делегація, до якої входили керівники, члени виконкому і президії Федерації футболу України. А також відомі тренери - приміром, Мирон Маркевич, Юрій Вернидуб і вінницький керманич юнацької збірної України Володимир Циткін, - каже Ігор Гатауллін.

- Ігорю Федоровичу, які емоції викликав стартовий поєдинок із німцями?
- Після пропущеного м'яча від Німеччини стало зрозуміло, що навряд чи українцям тут вдасться здобути очки. Адже наші збірники налаштовувалися на те, що найважливішими будуть два наступні матчі.
Цей матч проходив у Ліллі, де ми стали свідками конфлікту між українськими вболівальниками і групою із Росії і інших країн. Українцю зламали руку. Тоді росіяни несподівано напали на наших фанів, які спокійно відпочивали у сквері.

- Поразка від Північної Ірландії стала справжнім "холодним душем" …
- Гра відбувалася у Ліоні, де було враховано конфлікти вболівальників у інших французьких містах. І тому, зокрема, відмінили традиційну екскурсію для офіційних осіб - із літака ми одразу потрапили на арену. Майже не було сумнівів, що здолаємо Північну Ірландію. Але, на жаль, побачили різницю у налаштуванні команд задля досягнення результату..
Після цієї поразки нашому розпачу не було меж! Адже ФФУ зробила все можливе для підтримки національної команди із точки зору мотивації, забезпечення побутових умов і підтримки футболістів (проводжати збірну приїхав навіть Президент України).

- Північноірландських уболівальників на стадіоні було значно більше, ніж українців. Чому?
- Дійсно, у суперників підтримка на стадіоні була вдвічі більшою. Напевно, це залежало від кращих фінансових можливостей і простішої процедури отримання віз у любителів футболу Північної Ірландії.

- Із поляками грали у Марселі, де перед цими були масові бійки фанів. На цей раз організатори були готові до таких інцидентів?
- Авжеж. Приміром, у кафе мінералку, пиво і кока-колу розливали у пластикову тару, а не у скляну, як зазвичай. Офіціант пояснив, що влада Марселя видала розпорядження про заборону скляного посуду під час "Євро" - із метою унеможливлення хуліганських вчинків.

- Михайло Фоменко після матчу із Польщею говорив, що у нього немає претензій до гравців…
- Я особисто наголосив йому, що про це може йти мова лише при досягненні успішного результату. Хоча, зрозуміло, за якістю гри поєдинок із поляками позитивно відрізнявся від попередніх. Водночас дався взнаки психологічний тиск на наших гравців, які вже не мали шансів пройти до плей-оф.
 

- Чого ж все-таки Україна провалила "Євро"?
- У першу чергу винен тренерський штаб і головний тренер. Думаю, гравці були неправильно налаштовані на матчі. Згадую повернення Валерія Лобановського до "Динамо" у 1996 році. Тоді пішла мода на клубних психологів. Коли Григорій Суркіс запропонував взяти на роботу такого фахівця, Лобановський обурився і заявив: "А навіщо тоді головний тренер?!".
На поразки також вплинула не зовсім правильна тактична підготовка, адже на кожен із матчів необхідно було обирати нову тактику.

- Після відставки Михайла Фоменка які кандидатури розглядаються на посаду нового керманича збірної України?
- Скоріше за все, рішення із цього питання буде ухвалене у середині липня на виконкомі ФФУ. На мою думку, у числі кандидатів мають бути Мирон Маркевич, Андрій Шевченко і ще хтось. При цьому я впевнений, що на сьогодні іноземний наставник для збірної не потрібен. Факторів кілька: непроста ситуація в Україні, фінансове питання і наша важка відбірна група на ЧС.

- Нещодавно були завершені обласні змагання із футболу. Що можна сказати про показники їх масовості і рівня?
- Наведу один приклад, який яскраво відображує роботу обласної федерації. Днями одразу чотири колективи Вінниччини звернулися із проханням включити їх до всеукраїнських аматорських змагань (за системою "осінь-весна"), які розпочинаються 24 серпня. Це, зокрема, ФК "Вінниця" (чемпіонат і Кубок країни), "Патріот" із Кукавки Могилів-Подільського району (чемпіонат), ФК "Бершадь" (Кубок) і "Факел" із Липовця (чемпіонат і Кубок). Ці клуби вважають, що їх підготовка відповідає всеукраїнському рівню. А ще 3 - 4 роки тому у таких змаганнях грав лише ФК "Вінниця".
Зрозуміло, маємо досягнення і у інших видах футболу - ветеранському, жіночому, юнацькому тощо. Серед останніх позитивних новин - збірна Вінниччини серед дівчат до 13 років в Умані (Черкаська область) виграла регіональний чемпіонат України.

- Як Ви оцінюєте перспективи вінницької команди майстрів?
- Я очолював робочу групу по створенню цього клубу. Ми вирішили організаційні питання, пов'язані із проходженням "Нивою-В" атестації, складання необхідних документів і підготовки двох стадіонів (СК "Нива" і Центрального міського. - Авт.) для виступів команди другої ліги.
Перший контрольний матч нивівців із "Поділлям" із Хмельницького (6:0. - Авт.) показав, що у першу чергу необхідно працювати над селекцією. Керівництво "Ниви-В" озвучило мету на сезон - вихід до першої ліги. Щоб цього досягти, команда, яку ми побачили у подільському дербі, однозначно потребує підсилення.

Довідка "Міста"
Ігор Гатауллін - голова Всеукраїнської профспілки футболістів і тренерів, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Член виконкому і член президії Федерації футболу України.

Переглядів: 301
1 Роман Вінничанин 29  
0
Все сказано вірно.

Ім`я *:
Email *:
Код *: