Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 26 » 35-річчя вінницького хокею на траві відзначать міжнародним турніром
09:00
35-річчя вінницького хокею на траві відзначать міжнародним турніром

31 березня у Вінниці святкуватимуть 35-річчя вінницького хокею на траві. Досягнень у цьому виді спорту чимало, пишатися є чим. Нагадаємо, команди з міста над Бугом є незмінними чемпіонами нашої країни, призерами європейських клубних турнірів. А збірна України складається з наших земляків та легіонерів, які раніше грали у Вінниці.

 

Українці проти білорусів

З нагоди славного ювілею було утворено оргкомітет, який опікуватиметься організацією програми святкувань. До нього увійшли начальник управління з питань фізичної культури та спорту Вінницької ОДА Сергій Чернявський, директор хокейної СДЮШОР «Олімпія» Федір Новік, директор ШВСМ Андрій Корнійчук, засновник вінницького хокею на траві, професор ВДПУ Віктор Костюкевич, головний тренер національної збірної України і клубу «Олімпія-Колос-Секвоя-ШВСМ» Павло Мазур, головний тренер молодіжної збірної країни і клубу «ШВСМ-Олімпія-Педуніверситет» Микола Касянчук та оглядач газети «Спортивна Вінниччина» Михайло Шафір.

На засіданні оргкомітету йшлося, що родзинкою урочистостей стане міжнародний турнір, присвячений 35-річчю вінницького «зеленого» хокею. Він відбудеться за підтримки управління з питань фізичної культури та спорту Вінницької ОДА, відділення НОК України Вінницької області, спорткомітету Вінницької міської ради, обласних федерації хокею на траві, СДЮШОР «Олімпія», ШВСМ, ФСТ «Колос», фірми «Секвоя» і Вінницької агропромислової групи. Інформаційними  партнерами змагань є газети «Спортивна Вінниччина», «Вболівальник» і телеканал ВДТ-6 ТРК «Вінтера».

В турнірі візьмуть участь «Олімпія-Колос-Секвоя-ШВСМ» (Вінниця), БКПЕП (Житомирська область), ХК «Мінськ» і СК «Брест» (обидві – Білорусь). Гратимуть за коловою системою.

Всі матчі пройдуть на стадіоні Центрального парку культури і відпочинку. На них запрошуються глядачі, вхід – вільний! Турнір відкривається в п’ятницю, 1 квітня. Об 11.00 – прес-конференція в конференц-залі СДЮШОР «Олімпія», о 15-30 – гра між мінчанами і житомирянами, о 16.50 – урочисте відкриття, після чого відбудеться матч між «ОКС-ШВСМ» і СК «Брест».

Фінішує турнір 3 квітня: в цей день о 12.00 стартує матч між «ОКС-ШВСМ» і ХК «Мінськ», а о 13-30 почнеться урочисте нагородження.            

   

Росіян запрошували

Павло Мазур  прокоментував, яким чином відбирали учасників турніру, нагадав про вінницьких легіонерів у білоруських клубах та розповів, чому до Вінниці не приїде російська команда.     

– Команду БКПЕП ми запросили за спортивним принципом – вона йде на третьому місці в чемпіонаті України після першого кола. Нагадаю, там наразі лідирує «ОКС-ШВСМ»,  на другому місці – черкащани. А білоруські команди – традиційні учасники етапів Кубка Співдружності, як проходили в нашому місті, – каже Павло Мазур. 

– Павле Михайловичу, турніри «Кубок Співдружності» ще відбуваються? 

– Так, але з 2014 року ми в них не виступаємо – через трагічні події в Україні. Замість нашої команди там грає клуб з Казахстану.

 – Який у «ОКС-ШВСМ» рахунок в очних зустрічах проти клубів  з Білорусі?

– У Кубку Співдружності ми разом грали років п’ять, і рахунок був на нашу користь. І в матчах проти команди Бреста, і проти мінчан. Але всі ігри з ними проходили дуже напружено, великих рахунків не було, бо ці поєдинки є принциповими.

– Як відомо, в обох білоруських командах є вінницькі легіонери…  

– У СК «Брест» грають один з лідерів збірної України Юрій Мороз і Михайло Ясинській. Раніше за цей клуб також виступав провідний форвард нашої збірної Артем Озерський. Але, за останніми даними, він вже залишив Брест і перебрався в Санкт-Петербург (РФ). Його запросили виступати за тамтешній клуб суперліги «Метробуд».

За команду з Мінська грають такі вихованці вінницького хокею: воротар Ярослав Гордей, Дмитро Луппа, Артем Поповченко и Дмитро Носенко. Але дружбу ми залишатимемо за полем, тому в поєдинках очікується справжня заруба.

– Чому не гратиме російська команда, як зазвичай було на вінницьких міжнародних турнірах? Водночас ХК «ОКС-ШВСМ» нещодавно двічі змагався в РФ.   

– Ми проводили з «Динамо-Електросталь» (Московська область) переговори, коли були в грудні на турнірі «Підмосковні вечори». Але з політичних причин росіяни були вимушені відмовитися від нашого запрошення.

– Наскільки наша команда підготовлена, вона здатна боротися за перше місце в домашньому турнірі?

– Ми будемо боротися за перемогу в кожній грі. Завдання нашої молодої команди – перевірити себе в протистоянні з серйозними суперниками. Всі клуби на даному етапі демонструватимуть так званий весняний хокей, тобто будуть входити в сезон.

Вінницький турнір взагалі слугуватиме підготовкою до Кубку чемпіонів. Адже у травні ми граємо в Австрії в Кубку «Челенджер-1» (третій за значенням), причому з СК «Брест» в одній групі. А ХК Мінськ в цей же термін гратиме в Кубку «Трофі» (другий за значенням) у Шотландії.

 

З історії вінницького хокею

Хокей на траві – порівняно молодий вид спорту. В Україні перші команди «хокеїстів» з’явилися у Харкові та Борисполі у 1974 році. А 35 років тому на факультеті фізичного виховання педагогічного інституту, з ініціативи Вінницького облспорткомітету, було створено першу в нашій області команду з хокею на траві «Олімпік». 1986 рік став успішним для неї: у фінальному турнірі чемпіонату УРСР в Алушті вінничани здобули перше місце. У 1991 році в останньому чемпіонаті СРСР вінничани зайняли третє місце серед команд першої ліги.

У 1993 і 1994 роках почали проводитися національні змагання України, де наша команда зайняла третє та друге місця. Згодом «Олімпік» вперше серед ігрових команд нашої області стає чемпіоном України і виборов право представляти нашу державу на змаганнях за Кубок Європейських чемпіонів у Відні в 1996 році.

Тоді з командою працював висококваліфікований тандем: заслужений тренер України Віктор Костюкевич і тренер вищої категорії Олександр Перепелиця. Віктор Митрофанович з 2003 року також очолював жіночу національну збірну команду.

У кого і як з’явилася ідея започаткувати  у Вінниці хокей на траві, розповів Віктор Костюкевич:

– Це була не моя ідея. Розвивати в нашому місті «зелений» хокей запропонував облспорткомітет. Прийшов лист зі спортивного комітету України щодо розвитку цього виду спорту. Після цього мене запросив тодішній голова облспорткомітету Борис Рунь і запропонував взятися за започаткування нового виду спорту. Я не відмовився, хоча тоді тренував інститутські команди з футболу і хокею з шайбою. Команда хокею на траві «Буревісник» стала для мене третьою.

– Вікторе Митрофановичу, чи одразу вдалося реалізувати задумане?

– Я сформував команду з хокею на траві з хлопців, які грали у мене в командах з футболу і хокею з шайбою. 35 років тому, 31 березня, відбулося її перше тренування. Спочатку було непросто, адже навіть інвентарю бракувало. Але було багато ентузіазму, в тому числі й у мене, молодого 26-річного тренера.

– Які тоді команди задавали тон в Україні?

– В чоловічому хокеї – це команди Чернівців, Кривого Рогу Шостки і Василькова (Київська область). Були також непогані команди в Одесі, Жданові, Полтаві, Кам’янці-Подільському, Бердичеві. Вони мали певний досвід, які ми мали ще перейняти.

– Чому ж тоді кількість команд з роками зменшилася?

– В ігрових видах спорту нині в Україні взагалі небагато команд. Візьміть, приміром, волейбол чи гандбол. Навіть у футболі зменшується кількість команд.            

– Яким чином Вам вдалося вивести «Буревісник» (згодом – «Олімпік») на чільні позиції в Україні?

– За допомогою цілого комплексу складових. В першу чергу

нами була створена важлива методична база підготовки, був правильно побудований тренувальний процес. З іншого боку, ми відчували підтримку керівників місцевих органів влади, обласного і міського спорткомітету, товариства «Буревісник», педінституту. У витоків клубу стояли голова спортивного товариства «Буревісник» Іван Гриб, голова облспорткомітету Борис Рунь, голова міського спорткомітету Федір Новік, ректор ВДПУ Никифор Шунда.   

 

Дебютанти стали чемпіонами

ХК «ОКС-ШВСМ» був заснований у 1998 році сьогоднішним головним тренером Павлом Мазуром із випускників спеціалізованої ДЮСШ «Нива» (Вінниця), і називався тоді «Колос». Уже в перший рік свого існування команда здобула золоті медалі в чемпіонаті України з індорхокею (різновид хокею на траві, який відрізняється меншими розмірами майданчика, меншою кількістю гравців, а також тим, що матчі проводяться у залах) і завоювала срібні нагороди в чемпіонаті України з хокею на траві. З 2000 року і по сьогодні клуб завойовує золоті медалі як з хокею на траві, так і з індорхокею. У 2002 році у команди з'явився постійний спонсор – фірма «Секвоя», в результаті чого назва команди змінилась на «Колос-Секвоя». Клуб виступає на стадіоні у Центральному міському парку міста Вінниці. При хокейному клубі працює дитяча спортивна школа, в якій займаються близько 200 дітей. Більшість гравців клубу виступають за молодіжну та національну збірну України.

– В 2000 році ми виграли перший чемпіонат України з хокею на траві. І до 2015 року у чемпіонатах країни лише двічі поступилися чемпіонством клубу ШВСМ, – каже Павло Мазур.

– За рахунок чого вінничани лідирують вже багато років в «зеленому» хокеї?

– Перед розпадом СРСР в 25 областях України культивувався хокей на траві. Але почалися важкі часи, і в нашому виді спорту залишилися лише фанати. Значним плюсом для Вінниці стало покращення матеріальної бази для хокею на траві, побудова сучасного стадіону. У 2005 році була створена спеціалізована хокейна школа, в якій зараз працюють 9 тренерів.

– Як ви оцінюєте, чи прогресує нині вінницький хокей на траві?

– Через політичну та економічну ситуацію в Україні наші провідні гравці регулярно переїздять до клубів інших країн країнах. Тому в хокеї спостерігається прогнозований спад. Якщо з основного складу у нас через рік зашиється два виконавці, претендувати на успішний виступ у євротурнірах надзвичайно складно. Щоб підготувати і виростити хокеїста рівня майстра спорту України, необхідно 5 – 8 років. Я вже не кажу про гравця міжнародного рівня. У нас є непогана молодь, але вона ще «сира». В то же час вже 19-річні хокеїсти шукають можливості, щоб переїхати до іншої країни.

 

11 років був граючим тренером

Нинішній головний тренер «ШВСМ-Олімпія-Педуніверситет» і молодіжної збірної України Микола Касянчук грав у вінницькій хокейній команді «Буревісник» з 1986 року. Він згадує, як клуб виступав в чемпіонаті СРСР до 1991 року, коли розпався Союз. Домашні матчі проводили на стадіоні Центрального парку.

– Ми тоді грали в першій лізі чемпіонату СРСР. Запам’яталися матчі в Самарканді, Ленінграді, Алма-Аті тощо. Тоді вболівальники з особливою повагою ставилися до спорту, адже не було ще комп’ютерів та інших розваг. Після здобуття Україною незалежності клуб змінив назву на «Енергетик», а потім на «Олімпік». Згадую якісний навчально-тренувальний процес, який проводив Віктор Костюкевич. Ми з Павлом Мазуром багато навчилися від нього, – каже Микола Касянчук.

– Миколо Анатолійовичу, скільки ви вже на тренерських хлібах?

– Тренувати я почав в 1997 році. Причому багато років я був граючим тренером – завершив кар’єру гравця лише в 2008 році. Ніколи не жалів себе на полі, тому нерідко отримував травми.  

– До яких змагань нині готуєте молодіжну збірну України?

– З 14 по 22 липня 2017 року відбудеться молодіжний чемпіонат Європи (до 21 року) з Санкт-Петербурзі (РФ). Незабаром починаємо підготовку до нього.

 

Сучасне поле за рахунок іноземців

Директор СДЮШОР «Олімпія», перший віце-президент Всеукраїнської і віце-президент обласної федерацій з хокею на траві Федір Новік розповів, як вдалося побудувати сучасну базу вінницького хокею:

– З радянських часів у Центральному парку культури і відпочинку був стадіон, який в квітні засівали травою, а в травні починалися змагання з футболу. Вже в червні поле ставало практично непридатним для проведення змагань. Тому близько 15 років тому було ухвалено рішення щодо переоблаштування цієї арени в стадіон для хокею на траві, з полем зі штучним покриттям. Нам вдалося залучити на це 100 тисяч доларів від Міжнародної федерації хокею на траві. Ці кошти отримала Федерація хокею на траві України. Разом з Вінницької, на них претендували Київська і Сумська хокейні федерації. Але за підтримки міської влади нам вдалося переконати Всеукраїнську і Міжнародну федерації виділити їх нам. До речі, 30 квітня до Вінниці приїде один з керівників Міжнародної федерації, і ми хочемо за його допомогою облаштувати освітлення стадіону. Це дасть можливість проводити змагання найвищого світового рівня.

– Як вдалося знайти кошти на побудову адмінкорпусів арени?

– Частину адмінкорпусів і трибун побудували в 2005 році, перед домашнім чемпіонатом Європи. Цю роботу завершили в 2011 році, вже перед другим континентальним чемпіонатом у нашому місті. 

– Ви є незмінним директором хокейної СДЮШОР «Олімпія». Які можете виділити найбільші здобутки?

– З 2001 року, коли була утворена наша СДЮШОР, ми незмінно виграємо всеукраїнські спартакіади, юнацькі, молодіжні ігри, чемпіонати України серед чоловіків. Завдяки цьому Вінниччина завжди перша в Україні за набраними очками в хокею на траві. На чемпіонатах Європи наша команда грала і у найвищому дивізіоні, і брала призові місця в нижчих за рангом групах. Високі завдання ставилися з самого початку існування школи. Адже поганим є той солдат, який не хоче бути генералом!      

              

Переглядів: 601
1 Роман Вінничанин 29  
0
Словянське "Білорусько-українське" дербі.

Ім`я *:
Email *:
Код *: