Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Липень » 12 » Турнір, який зробив щасливими 648 юних шахістів
09:11
Турнір, який зробив щасливими 648 юних шахістів

Перший дитячий міжнародний турнір «Золота молодь» одразу підняв планку шахових змагань в Україні на найвищий рівень. Вразила і рекордна масовість – 648 дітей. І найбільший для юнацьких чемпіонатів призовий фонд – 500 тисяч гривень. Але найбільші запамя’талися веселі посмішки та палаючі очі юних «гросмейстерів». Вони нагадували маленьких «пішачків», які прагнули пройти в «королеви»!  

«Це класно і весело!»
В уяві більшості гравців це було не просто змагання, а феєричне свято шахів, на якому вони побували вперше в житті. І сподіваються, що не востаннє!   
Восьмирічний вінничанин Давид Кудрявцев підвищив на турнірі спортивний розряд. Але в першу чергу його порадувало інше – масштабність змагання і широка географія суперників.  
– Я не очікував, що одночасно можуть змагатися стільки дітей, це класно і весело! Думав, що максимум буде 150-200 гравців. Коли побачив величезний ігровий зал, заповнений шахістами, спочатку стало трохи лячно. Але по ходу турніру я розігрався і почав набирати очки. Тоді страх зник. Цікаво було поборотися проти суперників з інших країн. Зокрема, з Польщі і Молдови, з якими випало грати, – ділиться враженнями Давид Кудрявцев.    
– Мені подобається грати в турнірі «Золота молодь» не один день, як зазвичай, а цілих п’ять. Адже поруч за шахівницею всі мої друзі, одноклубники, – каже семирічний Костя Охримчук. – Також по душі, що поруч з турнірним залом багато розваг – ми грали в настільний хокей, каталися на машинках.  
В змаганні взяли участь спортсмени із Шотландії, Швеції, Польщі, Португалії, Молдови, Ізраїлю, Естонії, Еквадору та Білорусі. А також безліч молодих українських талантів, серед яких було й близько 250 вінничан.

 

Всі шахові таланти України – разом
Гостей порадували чудові умови проведення турніру. В першу чергу просторий турнірний зал, у який перетворили льодовий каток у торговельному центрі «Мегамолл». На трибунах були місця для 550 батьків, які перебували від юних гравців на необхідній  відстані і не могли втручатися у перебіг подій на шахівницях. Перед кожним туром діти безкоштовно отримували пляшечки із питною водою, що дуже важливо для змагань улітку.
Варто не забувати, що учасники турніру протягом п’яти ігрових днів здобули цінний досвід гри у класичних шахах (з контролем часу 90 хвилин на партію із додаванням 30 секунд за хід); при цьому обраховувався рейтинг ФІДЕ. Тому організатор турніру Аркадій Найдич сподівається, що для молодіжних змагань все це буде відмінним міжнародним стандартом.

– Турнір ми назвали «Золота молодь», адже практично всі шахові таланти України знаходяться у Вінниці. Раді тому, що на наше змагання завітали спортсмени багатьох країн. Турнір, де грають понад 600 спортсменів одночасно, запам’ятається дітям. Це великі емоції і хвилювання, – каже Аркадій Найдіч. – Шахи – це елітний вид спорту, який популярним в багатьох європейських країнах. Їх включають до шкільної програми тощо. В Україні шахи завжди перебували на високому рівні, недарма збірна цієї країни здобувала медалі на Олімпіадах, а в індивідуальному заліку українці були чемпіонами світу.    

«Турнір ще почався, а мені вже тут подобається!»
А починалося все так.

На урочистому відкритті всіх учасників пригостили ласощами (цукерками і печивом), що стало приємно несподіванкою для малечі.
– Турнір ще почався, а мені вже тут подобається, – казали майбутні гросмейстери.
Також для дітей влаштували концерт та лотерею із призами, де було потрібно відповідати на шахові запитання.   До організаційної підтримки «Золотої молоді» долучилися представники влади. На відкриття завітала заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович і віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон. Вони привітали юних спортсменів. А Аркадій Найдіч вручив подарунки ентузіастам, які найбільше допомогли із організацією шахового фестивалю.   
 – Шахи – гра, яка розвиває дітей в цілому та їхні математичні здібності. Тому чудово, коли школярі займаються нею, навіть якщо вони не стануть гросмейстерами. В житті такі навички обов’язково стануть у нагоді. В цьому році ми підтримуємо турнір «Золота молодь» лише організаційно. Сподіваємося, що він стане традиційним, і міська рада підтримуватиме цей захід регулярно. Дякуємо за гарну ініціативу Вінницькій обласній федерації шахів, – прокоментувала Галина Якубович.

Диплом рекордсмена отримав кожен!
Але головною родзинкою першого ігрового дня стала присутність експерта Національного реєстру рекордів України Павла Горішевського. Коли діти сіли за шахівниці, він почав ходити по рядах і методично перераховувати гравців.
Як і прогнозувалося, Вінниця встановила рекорд країни – 648 учасників! Серед них близько 60 шахістів – з інших країн.  
 Диплом, який підтверджує встановлення рекорду, було урочисто вручено організатору змагання «Золота молодь», голові Вінницької обласної шахової федерації, міжнародному гросмейстеру Аркадію Найдічу.
 Відповідні сертифікати отримав й кожен учасник шахового свята.
– Сьогодні встановлено рекорд України в номінації «Наймасовіший міжнародний дитячий турнір з шахів». Ми зафіксували 648 учасників, дітей від 6 до 14 років. – розповів Павло Горішевський. – Раніше був встановлений рекорд у Харкові – 556 учасників. Це була одночасна масова гра в шахи. У Вінниці бачимо інше. На цей турнір зібралися юні професіонали, серед яких є кандидати у майстри і майстри спорту, що мають значні досягнення.  

«Розраховую на конструктор і ракету!»
Українські шахісти захопили лідерство з перших турів і утримали його.
До речі, в трьох старших категоріях дівчат нагороджували окремо.
В наймолодшій групі (до 6 років) зберіг своє лідерство киянин Михайло Неживенко. Він став чемпіоном із результатом 8 очок із 9 можливих. Тут виступало найменше учасників – 38. А єдина іноземна шахістка в цій  категорії, Анастасія Севастьянчук (Білорусь) посіла непогане п’яте місце.
Малюки грали непогано, але переважно дуже швидко. Через півгодини гри в їх ряду майже нікого не залишалося. Серед іншого, на це впливала необов’язковість запису партій у наймолодшій групі.    
 В категорії до 8 років грав 141 спортсмен. Тут першість утримав чемпіон Києва Кирило Нєжинцев – 8,5 очки.
– Думаю, з нагоди цієї перемоги батьки куплять мені подарунки. Розраховую на великий конструктор із ракетою. Шахи для мене цікаві тим, що після перемог отримуєш призи. Тому змагання у Вінниці дуже сподобалися, – каже Кирило Нєжинцев.


А вінничанин Микола Бубело відстав на очко, поділив 2-4 місця, а за додатковим коефіцієнтом здобув бронзову нагороду. Наш гість, Дмитро Губін із Молдови, посів високе четверте місце.  
– Я задоволений своїм виступом. Хоча, зрозуміло, прагнув стати чемпіоном. Шахи – це інтелектуальна гра, яка мені дуже до вподоби. Люблю перемагати за рахунок власного розуму, – каже Микола Бубело.    

Чемпіон Європи залишився другим
В групі до 10 років виступало найбільше учасників – аж 181. Тут лідерство захопив і утримав чинний чемпіон України Артем Дячук (Дніпро) – 8,5 очки. На пів-очки менше набрав чемпіон Європи Ігор Самуненков (Київ). Білорус Микита Каханський увійшов до п’ятірки найкращих.  
В категорії до 12 років лідерство зберіг чемпіон України Михайло Тобак (Одеська область) – 7,5 очки. Непогано виступив Маріус Кодріану (Молдова) – п’яте місце.
Тут загалом виступали 178 спортсменів.
Нарешті, в найстаршій групі (до 14 років) по 7 очок набрало одразу п’ять спортсменів. Кращий коефіцієнт виявився у киянина Олександра Вакуленка.
Серед іноземців непоганий результат показав рейтинг-фаворит Максим Царук (Білорусь) – 6,5 очки. Загалом за медалі в категорії боролися 112 учасників.
 

Призовий фонд і кількість учасників зростатимуть
Яскраве нагородження проходило у турнірному залі. Там разом зібралися учасники, батьки, тренери і пересічні вболівальники.
Церемонію проводили організатор «Золотої молоді», міжнародний гросмейстер Аркадій Найдіч і головний суддя турніру, арбітр ФІДЕ Микола Боднар (Вінниця). Вони вручили 210 призів! Це не лише Кубки і грамоти, а й грошові суми та шахова продукція європейської якості компанії «Chess Evolution». Не менш важливим для дітей було і фотографування на згадку із іменитими шахістами.    
- Атмосфера турніру «Золота молодь» – класна. Коли я в дитячому віці виступав на чемпіонатах світу і Європи, бачив схожу. Учасників там лише ненабагато більше. Участь в таких масштабних змаганнях – величезний досвід для кожної дитини, – каже пан Найдіч.  


Наступного року організатори планують збільшити призовий фонд в турнірі «Золота молодь», залучити на нього 800 – 1000 учасників, в тому числі й більше іноземців.
– Необхідно підіймати стандарти шахів в Україні. Водночас вважаю, що державна влада може зробити набагато більше для розвитку нашого виду спорту, – сказав Аркадій Найдіч.  

 
– Маємо великі плани. Збираємося не лише розширити кількість і географію учасників турніру «Золота молодь», але й проводити інші масштабні змагання у Вінниці, – додав Микола Боднар.

Шахова подія № 1 у Східній Європі?!
Гості виявилися задоволені організацією фестивалю. Включаючи представників Ізраїлю, які не володіють російською чи українською мовами та потребували перекладача. Окрім гри, вони побачили «родзинки» Вінниці і завітали навіть до Умані (Черкаська область).
Гості називали змагання «Золота молодь» відкритим неофіційним чемпіонатом України. Казали, що ніколи не грали в таких масштабних змаганнях, яке нагадує юнацькі чемпіонати Європи і світу.   
– Турнір у Вінниці – подія № 1 у дитячих шахах в Україні і, думаю, в усій Східній Європі. Це дуже масштабне змагання. Гарний і просторий турнірний зал, в якому збирається величезна кількість дітей – все це слугує чудовим відпочинком і допомагає здружитися юним шахістам, – коментує міжнародний гросмейстер, заступник президента Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман.  
На думку львів’ян, вінничани високо підняли планку шахових змагань в Україні.
– Завжди Львів задавав тон у цьому, ми також проводимо сильні турніри. Але призовий фонд у нас менше навіть у серйозних дорослих змаганнях. Приміром, незабаром проводимо турнір за участі міжнародних гросмейстерів, де призовий фонд складає 300 тисяч гривень, – додав Назар Фірман.

 

 

 

Переглядів: 261
Ім`я *:
Email *:
Код *: