Наші новини

07.01.2023 Чемпіон світу і гравці Прем’єр-ліги боролися за новорічний футбольний Кубок у Вінниці


29.12.2022 ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА. Троє вихованок клубу «Elite» стали кандидатами у майстри спорту України


22.12.2022 У Вінниці вшанували найкращих спортсменів і тренерів за підсумками 2022 року


20.12.2022 На спортивному святі для вимушених переселенців Святий Миколай пограв у шахи і баскетбол


20.12.2022 «Маяк» вдесяте виграв відкритий хокейний чемпіонат Вінниці


17.12.2022 Новий керманич важкої атлетики Вінниччини Олександр Кошелєв отримав відзнаку від керівництва Всеукраїнської федерації


05.12.2022 А.Павелко - майже неможливо. А.Шевченко - 50 на 50?...


28.11.2022 Вінничани здобули вісім бронзових медалей на чемпіонаті України з фрі-файту


27.11.2022 Гімнастки вінницького клубу «Еlite» здобули 25 нагород на відкритому Кубку Молдови


26.11.2022 Стартують чемпіонат та Кубок області з футзалу серед аматорських команд



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 17 » Краща шахістка Вінниччини є рейтинг-фаворитом на двох чемпіонатах України
10:58
Краща шахістка Вінниччини є рейтинг-фаворитом на двох чемпіонатах України

16-річна вінничанка Надія Шпанко – найсильніша шахістка Вінниччини і одна із найперспективніших в країні. Національний майстер, майстер ФІДЕ (Міжнародної шахової федерації), багаторазова чемпіонка України і неодноразова призерка чемпіонатів Європи серед дівчат. Вінничанка – перша за рейтингом серед юніорок України і входить до ТОП-100 юніорок світу. Надя вже встигла дебютувати в фіналі чемпіонату України серед жінок, чудовий досвід для 11-класниці, – повідомляє Vlasno.info.

На Батьківщині «королівської» гри
Днями Надія Шпанко стартує на чемпіонаті України серед дівчат до 20 років, де розігруватиметься путівка на чемпіонат світу. Він пройде на Батьківщині шахів, в Нью-Делі (Індія).   
– Чемпіонат України серед дівчат до 20 років відбудеться в Краматорську (Донецька область). Він стартує 16 лютого. Я хочу спробувати свої сили серед старших за віком дівчат. Бо сподіваюся перемогти на цьому турнірі і вперше в житті взяти участь на чемпіонаті світу. До того ж той пройде в чудовій екзотичній країні – Індії. Раніше я неодноразово змагалася на чемпіонатах Європи, – каже Надія Шпанко.
– Надіє, я чому ти вирішила боротися серед 20-річних, а не серед дівчат віком до 18 років?
– В фіналі чемпіонату України серед дівчат до 18 років я також візьму участь. Він пройде в Києві пізніше.
– На якому із цих змагань більше сподіваєшся виграти путівку на світовий чемпіонат?
– Бажано – на обох! Обидва чемпіонати світу відбудуться в Індії, але в різних містах і в різні терміни. Тому накладки немає.
– Ти в обох чемпіонатах країни будеш рейтинг-фавориткою?
– На сьогоднішній момент – так.    

Дебют у жіночому фіналі
– Надіє, ти з успіхом береш участь не лише в змаганнях серед дівчат, але й серед дорослих. Приміром, торік чудово виступила на престижному міжнародному турнірі у Мінську (Білорусь).
– Вірно. Тоді я стала першою і серед дівчат до 16 років, і серед жінок.   
– Розкажи про свій дебют на чемпіонаті України серед жінок. Вразив рівень кращих дорослих шахісток нашої країни?
– Всі учасниці жіночого фіналу грають дуже сильно. Але я б не сказала, що це захмарний рівень. Мені в першу чергу бракувало досвіду суперництва з елітними суперницями, а не сили гри. Тому я не змогла включитися в боротьбу за медалі. Могла б набрати більше очок, в деяких гарних позиціях не змогла дотиснути суперниць.
Втім, для першого разу вважаю свій виступ непоганим. Вважаю, що цей фінал чемпіонату України не був останнім для мене.
      
Шахи є пріоритетом
– Ти навчаєшся в випускному класі Вінницької школи № 7. Як вдається суміщати навчання і виступи на змаганнях?
– Це дуже складно. Але, якщо є улюблена справа, ти завжди знайдеш для неї вільний час. Для мене, як для будь-якого сильного гравця, шахи є пріоритетом у житті. Все інше – на другому місці. Школа – це також важливо, тому намагаються все встигати і якось суміщати.
– Куди збираєшся поступати після завершення школи? Можливо, будеш опановувати фах шахового тренера в університеті фізичної культури і спорту? Чи збираєшся перебиратися за кордон?
– Я, скоріше за все, залишуся у Вінниці. На тренера чи вчителя фізкультури не піду. Спочатку здам ЗНО, а вже далі обиратиму себе майбутній фах. Мене цікавить біологія та хімія. Тому, можливо, це буде медичний або біологічний напрямок.
– Чим захоплюєшся, окрім улюбленого виду спорту?
– Як вже казала, мене цікавить хімія. Трохи цікавлюся фотографуванням на аматорському рівні. Слухаю пісні американського гурту Imagine Dragons. Читаю Дейла Карнегі та іншу психологічну літературу. Люблю й інші книжки, але поки що часу залишається лише на вивчення шкільної програми.

Збирається стати гросмейстером
– Чого хочеш добитися в спорті?
– На це питання відповісти дуже складно. Займаюся шахами, тому що це мені подобається. Не ставлю особливо високих цілей. В першу чергу хочу показати себе на найближчих чемпіонатах Європи і світу. Також збираюся стати гросмейстером серед жінок!
– Скільки часу на день присвячуєш домашній теоретичній підготовці?
– Лише 2-3 години на день. Це менше, ніж було минулими роками. Адже, окрім шкільних занять, я ще займаюся із репетиторами.
– У вінницьких турнірах останнім часом тебе майже не бачимо. Сконцентрувалася на виступах на змаганнях більш високого рівня?
– Це в першу чергу пов’язано із великим завантаженням у школі. Коли було більше часу, я регулярно брала участь в чемпіонатах в рідному місті. Це чудове тренування.  Водночас я хочу більше грати за кордоном, в серйозних турнірах.      

Поки не стала профі       
– За рахунок чого фінансуються твої відрядження за кордон? Переважно допомагають спонсори чи сама вже заробляєш непогані призи? Зрозуміло, чемпіонам України поїздки на чемпіонати Європи і світу оплачуються з «державної кишені». А ось що стосується решти стартів?
– Іноді виграю призові гроші. Але переважно мої поїздки на турніри фінансує мама.
– Тобто поки що ти не вийшла на професійний рівень, щоб самостійно заробляти спортом?
– Ні. Але я прагну того, щоб заробіток перевищував витрати. Це можливо й серед жінок. Але для цього треба більше працювати над вдосконаленням, щоб вийти на відповідний рівень. Зокрема, треба стати хорошим жіночим гросмейстером  Тоді організатори тебе будуть запрошувати на змагання і оплачувати всі витрати. 

Переглядів: 290
Ім`я *:
Email *:
Код *: